Spaghetti alla
puttanesca är en maträtt som är mycket uppskattad av det italienska köket.
Puttanesca innehåller tomat, ansjovis, kapris, svarta oliver, röd paprika och
persilja. Det finns flera teorier och legender om bakgrunden till namnet
på denna färgglada maträtt. En berättelse talar om att bordeller förr i tiden
tillagade denna snabba och läckra pastarätt, för att locka till sig en bredare
kundkrets. De regioner där spagetti puttanesca är typiskt är i bland annat Lazio
och Campanien. Jag lagar enligt Puglias recept.
Ingredienser:
- ca 20 svarta oliver eller mer
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk capperi (capris) eller mer
- persilja
- peperoncino (chili)
- 1/2 tomatburk, alltid hela italienska
- 1 dl olivolja
- 4-5 filéer ansjovis
- ett glas vatten
Så här gör du:
- Hetta upp oljan
- Tillsätt hackad vitlök och låt fräsa lite
- Tillsätt den hackande ansjovis och chili
- När ansjovis börjar smälta ihop tillsätt oliverna och capperi
- Koka nån minut och häll i tomaterna
- Låt den puttra tills det blir en tjock konsistens (alltså reducera bort vatten)
- Avsluta med persilja
Buon appetito
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar