tisdag 28 juli 2015

il sugo italiensk tomatsås

                                                                       


tomatsås kan man laga på många sätt det finns många varianter. men var är den stora hemligheten till en god italiensk tomatsås? det beror på tre faktorer,ska man ligga på toppen så är det kvaliteten på tomater .det är främst san marzano tomater som gäller växer i vesuvius sluttningar i napoli. men här i sverige får vi nöja oss med burktomater. när vi väljer burk så ska de absolut vara hela tomater helst italienska (ett tips  skakar man på burken så ska dom inte låta vattnig helst tjock nästa att tänka på är mängden fett .(olja) och sist kocktiden. det låter enkel men det tar eviheter att få till det . följ med så ska jag leda er till en riktig god tomatsås.


tips:alla mina rätter kräver topp råvaror viktigast med olivolja som gör hela smaken om man vill uppnå toppen!

                                        

  • Två burkar hela tomater,helst italienska.
  • två  schalottenlökar
  • 5-6 stora blad eller mer basilica efter smak
  • 1dl  olivolja
  • Ca 0,5 tsk  salt
  • 3 tsk  socker
  • En matsked smör
  • Två glas vatten
  • Chilifrukt (peperoncino)


 Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och fräs försiktigt. Tillsätt hela tomater,och pressa sönder tomaterna.tillsätt  basilika, salt, socker, peperoncino och vatten Låt puttra under öppet lock på svag värme i minst 45 minuter tills oljan flyter upp och tomatsåsen blir reducerad. o.b.s. viktigt att ha kastrullocket vidöppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar