tisdag 22 september 2015

Spaghetti bolognese

  • Spaghetti bolognese som det låter, kommer från Bologna  men man lagar denna underbara rätt i hela Italien och i hela värden. Alla har sitt sätt, ingen gör lika. Som jag brukar säga,  prova den här....


  • 250g blandfärs  eller  (kalvfärs)
  • en halv gul lök                 
  • 1 dl olivolja
  • 1 klick smör
  • 3msk tomatpure
  • en liten morot
  • 18 ml selleri 
  • timjan, peperoncino, salt
  • rött vin eller vitt
  • 4 dl vatten
  • en halv burk hela tomater
  • parmigiano           

  • Gör så här

  • fin hacka morot, selleri och lök
  • häll i olivolja och fräs.
  • lägg i köttfärsen, fräs det lite grann
  • häll i vinet
  • fräs och lägg tomatpure
  • krossa hela tomaterna och lägg i dom
  • timjan, peperoncino, origano, salt och vatten
  • se till att vattnet täcker köttfärsen  reducera

söndag 20 september 2015

pasta e piselli

Gröna ärter på italiensk vis är ett utmärkt tillbehör och kan även tillsättas i pasta och i ris. Omtyckt av barn eftersom dom är små och söta, ärter passar  också  till kötträtter och fisk. prova!
ni har aldrig smakar dom på detta vis! en av många kända pasta heter pasta e piselli.

ingredienser

1 1/2 påse gröna ärter
1 dl olivolja
1 1/2  grönsaksbuljong
vatten
en nypa salt
gul lök


Gör så här

fräs lök i olivolja
häll i ärterna
fräs några minuter
häll över vatten buljong olja,en nypa salt
om vattnet reduceras och ärterna är fortfarande hårda
så häll i lite vatten i taget tills ärterna är klara
o.b.s. se till att det inte är för mycket vatten när dom är klara reducera i slutändan . koka pasta eller ris .