torsdag 30 juli 2015

pesto

 På tal om pesto så tänker vi omedelbart på  Ligurien: det är i denna vackra region som, med stor omsorg som denna sås är född som även sägs vara ett afrodisiakum. 
Pesto är en kall sås, synonym och symbol i Genua och i Ligurien, som under de senaste decennierna är bland de mest kända såser i världen. 
De första spåren av pesto fanns  redan  på 800-talet  och sedan dess har receptet alltid varit densamma, åtminstone i hemmet beredningen. För att lyckas med  den verkliga Pesto Genovese ska man använda  en marmor mortel och en mortelstöt i trä och ... en hel del tålamod. 
Som alla traditionella recept, har varje familj sitt eget recept för 

pestosås.

                               
                                       så här gör du

ingredienser                      
50 g pinjekärnor, rostade
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl  Olivolja Extra Vergine
salt och nymald svartpeppar

 

Rosta pinjekärnorna  och mixa dem tillsammans med plockade basilikablad, vitlök och olivolja. Vänd ned parmesanosten och smaka av med salt och peppar vitlök   Hemlagad pesto är underbart gott och

enkelt att göra.





                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar